Mehmetçik Kutlu Zafer Dizisi Çift Taraflı Lisanslı Halil Paşa Yüzüğü
{{CMP.TITLE}}
{{CMP.DESCRIPTION}}
- Ürün Özellikleri
- Ödeme Seçenekleri
- Yorumlar (0)
- Tavsiye Et
- Resimler
-
Mehmetçik Kutlu Zafer Çift Taraflı Halil Paşa Yüzüğü (Kut'ül Amare) Ürün ÖzellikleriOsmanlı Devleti'nin unutulan zaferi olarak tarihe geçen Kut'ül Amare Kuşatmasının destansı öyküsünün ekrana taşındığı "Mehmetçik Kutlu Zafer" dizisi aksesuarları lisanslı ürün olarak sadece Anı Yüzük'te.
- 925 ayar gümüşten üretilmiştir. Yaklaşık 17 gr'dır.
- Parmaktan çıkarmadan iki taraflı kullanılabilir.
- Yüzük üzerinde bir tarafta Teşkilat-ı Mahsusa'nın sembolü olan iç içe geçmiş üç hilal ve diğer tarafta Ay Yıldız figürü yer almaktadır.
- Yüzük üzerinde "Ya olacağız, ya öleceğiz" yazmaktadır.
- Yüzük yanlarında bir tarafta "Namus ittihad" diğer tarafta ise "Bayrak vatan" yazmaktadır.
Halil Kut'un Kut'ül Amare Zaferi Mesajı
Irak Ordusu Komutanı Halil Paşa Kut'ül Amare Zaferinden sonra 6'ncı Orduya yayınladığı mesajında şöyle demiştir:
“Arslanlar! Bütün Türklere şeref ve şan, İngilizlere kara meydan olan şu kızgın toprağın güneşli semasında şehitlerimizin ruhları sevinçle gülerek uçarken, ben de hepinizin pak alınlarından öperek cümlenizi tebrik ediyorum. Ordum gerek Kut karşısında ve gerekse Kut’u kurtarmaya gelen ordular karşısında 350 subay ve 10.000 erini şehit vermiştir. Fakat buna karşılık bugün Kut’ta 13 general, 481 subay ve 13.300 er teslim alıyorum. Bu teslim aldığımız orduyu kurtarmaya gelen İngiliz kuvvetleri de 30.000 zayiat vererek geri dönmüşlerdir. Şu iki farka bakılınca, cihanı hayretlere düşürecek kadar büyük bir fark görülür. Tarih bu olayı yazmak için kelime bulmakta müşkülata uğrayacaktır. İşte Türk sebatının İngiliz inadını kırdığı birinci zaferi Çanakkale’de, ikinci zaferi burada görüyoruz.”
Kut'ül Amare Zaferi
27 Aralık 1915 tarihinde Kut kasabasını kuşatan İngilizleri açlıkla zorlayarak teslim olmalarını sağlayan Osmanlı ordusu, 13 general, 481 subay ve 13 bin 300 eri teslim almıştır. Kutul Amare Zaferi olarak tarihe geçen bu muharebe, Bağdat’ta yer alan Amare şehrinin ve Kut kalesi yarımadasının İngilizler tarafından ele geçirilmek istenmesiyle başlar. Kut’ul Amare’nin kelime anlamı tam olarak bilinmese de Amare şehri Fırat ve Dicle nehirleri arasında yer almaktadır.